edgar_degas_the_dance_class

19. julij

Italijanski učenjak in pesnik Francesco Petrarca umre na današnji dan leta 1374. Petrarca sodi med najpomembnejše italijanske literate in humaniste 14. stoletja. Njegovo mladost zaznamuje selitev družine v Provanso, kjer si je njegov oče obetal službo na papeškem dvoru. Družina ni varčevala pri izobrazbi mladega Francesca, saj vemo, da je študiral na univerzi v Bologni. V Provanso se vrne leta 1326. Kmalu za tem mu umre oče. Istega leta Petrarca sreča Lauro in se vanjo nesmrtno zaljubi. Podoba Laure je dlje časa veljala za domišljijsko, danes pa se množijo dokazi, da je resnično obstajala. Petrarca se odloči za duhovniški poklic in kot tajnik kardinala Colonne prepotuje velik del Evrope. Kot Italijan si je Petrarca zelo želel vrnitve papeškega dvora v Rim. Ker postane pomembna politična osebnost, ga papeži pošiljajo na različne diplomatske misije. Petrarca je oče vsaj dveh otrok, katerih matere so ostale neznane. Po daljšem obdobju življenja v Benetkah se naseli v kraju Arqua na Evganejskih gričih. Tu si uredi udobno hišo, kjer živi do smrti. Petrarca se ukvarja z literaturo že od mladih nog. Pesmi mu prinesejo velik ugled in dovolj zaslužka za lepo življenje. Napiše številna dela v latinščini in italijanščini, med katerimi so najpomembnejši soneti.

Portugalska kraljica Filipa Lancaster je umrla na današnji dan leta 1415. Filipina poroka s portugalskim kraljem Janezom I. ima pomembno mesto v zgodovini, saj močno utrdi povezavo med Anglijo in Portugalsko. Filipa postane mati mnogih otrok, ki so jih Portugalci zaradi njihovih političnih, znanstvenih in kulturnih uspehov razglasili za »Bleščečo generacijo«. Filipa ni veljala za posebej privlačno, kar pa ne zmanjša njene vloge v politiki. Janez soprogi nameni znatna sredstva, s pomočjo katerih Filipa vzdržuje razkošen dvor in vrši velik vpliv na politiko.

Pruska kraljica Luiza umre na današnji dan leta 1810. Luiza je bila srečno poročena s pruskim kraljem Friderikom-Viljemom III. s katerim sta imela 9 otrok. Zaradi skromnosti je bila zalo priljubljena pri podanikih. Luiza je imela velik vpliv na politiko. Njena priljubljenost se je še povečala, ko je leta 1807 zaman skušala prepričati Napoleona, naj ne razkosa Prusije. Francoski cesar je njeno smrt pospremil z znamenito izjavo: Pruski kralj je izgubil svojega najboljšega ministra.

Francoski slikar Edgar Degas se je rodil na današnji dan leta 1834. Želel je postati slikar zgodovinskih tem, vendar se kmalu premisli in postane eden od očetov impresionizma. Glavni motov njegovih slik je ples in plesalke. Degas, ki sam ni nikoli maral, da so ga povezovali z impresionizmom, uspe že za življenja. Za razliko od mnogih sodobnikov je izstopal po izrazito konservativnih stališčih, ki so vključevala antisemitizem in zavračanje modernih iznajdb. Eno od deklet, ki so mu služile za model, je odpustil, ker je bila protestantka. Čeprav je veljal za zelo duhovitega in družabnega, se ni nikoli poročil.

Grški kralj Jurij II. se je rodil na današnji dan leta 1890. Njegovo življenje so zaznamovali številni nemiri v Grčiji, zaradi katerih je moral večkrat zapustiti državo. Na prestol pride leta 1922, vendar ga po komaj dveh letih Grki izženejo in razglasijo republiko. Na prestol se vrne leta 1935. Nikoli ni bil posebej priljubljen, ko pa podpre Metaxasovo diktaturo, izgubi še zadnjo podporo med ljudmi. Ko leta 1941 Grčijo zasedejo Nemci se umakne v izgnanstvo. Od tam usmerja boj Grkov za osvoboditev. Leta 1946 Grki na referendumu potrdijo obnovitev monarhije in Jurij II. se vrne v Grčijo, kjer umre leto kasneje.

Ruski pesnik in vidni predstavnik futurizma Vladimir Vladimirovič Majakovski se je rodil na današnji dan leta 1893. Ko se družina priseli v Moskvo, se mladi Majakovski vpiše na likovno akademijo, kjer se zbliža s futuristi. Kmalu se prične družiti z revolucionarji, zaradi česar je večkrat zaprt. V svojih pesmih združi revolucionarno angažiranost s kritičnostjo do družbene ureditve. Kot izrazito urban umetnik, doživi po revoluciji velik uspeh. Leta 1930 stori samomor.