Mehika

Dr. Šprajc: Od pisarne do terena

Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Ivana Šprajca v Hotelu Intercontinental 19. septembra, na katerem bo predstavil rezultate svojih dolgoletnih izkopavanj, predvsem pa nam približal potek arheološkega raziskovalnega dela “od pisarne do terena”, od odločitve, kje bodo izkopavali, do vsakodnevnih izzivov, ki jih prinaša delo v jukatanskem pragozdu.

O predavanju

Doslej smo opravili trinajst sezon arheoloških terenskih pregledov v osrednjem delu polotoka Jukatana v Mehiki. V predavanju bodo povzeta nekatera najpomembnejša odkritja, poseben poudarek pa bo tokrat na poteku raziskovalnega dela. Kako izberemo območje raziskav? Kaj je treba opraviti še preden se odpravimo na teren? Kako poteka terensko delo in na osnovi kakšnih podatkov najdemo arheološko zanimive lokalitete? Slikovito bodo predstavljene tudi raznovrstne težave in ovire, ki jih je treba premagati.

dr. Ivan Šprajc

Od pisarne do terena:
arheološka odkrivanja v deželi Majev

O predavatelju

Dr. Šprajc že vrsto let raziskuje majevska mesta na polotoku Jukatan v Mehiki. Je vodja Inštituta za antropološke in prostorske študije v Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU v Ljubljani. Diplomiral je iz arheologije in etnologije na Univerzi v Ljubljani, doktoriral pa iz antropologije na Mehiški nacionalni avtonomni univerzi. V doktorski študiji z naslovom Quetzalcóatlova zvezda je raziskal pogled na planet Venero v mezoameriških kulturah, o svojem raziskovanju na Jukatanu pa je napisal knjigo z naslovom Izgubljena mesta: arheološka iskanja v deželi Majev.
Preberite več

Prijavni obrazec

    Prijavni obrazec

    Število mest je omejeno, pohitite s prijavo!

    * V skladu z novo uredbo o varovanju osebnih podatkov potrebujemo vaše soglasje za hrambo in obdelavo podatkov, ki jih potrebujemo za izvedbo naše storitve (rezervacija letalskih kart, ogledov, hotelske namestitve, pridobitev vizuma, sklenitev zavarovanj, …). Vašo prijavo lahko sprejmemo in obdelamo le v primeru, da s tem soglašate. To velja za vse potnike na prijavi. Več na: Politika varstva osebnih podatkov

    ** Vaše osebne podatke bomo uporabili izključno za namene pošiljanja naših obvestil in novic. Politika varstva osebnih podatkov

    Po potrditvi prijave boste prejeli elektronsko sporočilo s podatki za nakazilo. Prijava bo potrjena s plačilom. Število mest je omejeno.

    Potovanja v svet Majev